Monday, August 16, 2010

Επόχή λιτότητας, εποχή οικονομίας

Tofu σε wok

Νομίζω οτι όταν κλεινει μια πόρτα ανοιγει ένα παράθυρο, και όλα αυτά τα δυσάρεστα που συμβαίνουν, ισως μας προετοιμάζουν σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής, λιγότερο σπάταλο, λιγότερο εγωκεντρικό, πιο συνειδητοιποιημένο για το τι είναι η ζωή, από πού εξαρτάται, και να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας. Ισως ήρθε η στιγμή της απογαλάκτισης ενός συστήματος που μας πασάρει σκατούλες για καραμέλες έτσι και αλλιώς, και να αρχίσουμε να βρίσκουμε την θέση μας, στην φυσική τάξη των πραγματων.
Δεν λέω οτι θα πάμε να ζήσουμε στα βουνά μεσα στα σκοτάδια και χωρίς τρεχούμενο νερό, και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει αυτό, όμως καλό ειναι να ανεξαρτητοποιηθούμε λίγο, αλλα και να κάνουμε οικονομία στην τσέπη μας, για πραγματα που όντως δεν μπορούμε να παρέχουμε στον εαυτό μας.

Φτιαξτε την δική σας οδοντόπαστα.

Φτιάξτε το δικό σας αποσμητικό

Φτιάξτε το δικό σας ζελέ μαλλιών


Μην ξοδεύετε περιουσίες στο φαγητό, πεινάτε γιατί δεν δίνετε θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας.
Επενδύστε σε ένα μικρό αποχυμωτή και ξεκινήστε την μέρα σας με ένα χυμό λαχανικών (καρότο ειναι ό,τι καλύτερο, με λίγο μαιντανο για το σίδηρο)

Μην τρώτε πολύ κρέας. Εκτός του οτι επιδρά στον ψυχισμό μας, ειναι γεμάτο ορμόνες ανάπτυξης, αντιβιωτικά και ιούς όπως e-coli. Για πρωτείνες, προτιμήστε να φάτε τόφου, το οποιο στο εμπόριο ειναι ακριβό, όμως μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας εύκολα. Η γεύση του ειναι ουδέτερη, έτσι μπορείτε να το βράσετε, να το τηγανίσετε ή να το φάτε ωμό, με όλα σας τα φαγητά. Σας χορταίνει και ειναι πιο υγιεινό (προσοχή όμως στα παιδιά, κάπου διαβασα οτι ανπατύσσει τις ορμόνες τους, οπότε με μέτρο).
Φάτε Κινόα.
Εκτός του οτι βράζει σε 5 λεπτά και κάνετε οικονομια χρόνου και ρεύματος, έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το γάλα και χορταίνει.

Καταργήστε το χαρτί υγείας. Να πλένεστε μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Εκτός οτι ειναι πιο υγιεινό, μια θεωρία λέει οτι η δροσιά στα απόκρυφα ειναι ο λόγος που πολλά ζώα δεν αρρωσταίνουν, αφού εχουν μονίμως χωμένη την μουσούδα τους "εκεί".
Μια 4 μελής οικογένεια χρησιμοποιεί πόσο χαρτί; Πόσα ευρώ εξοικονομούνται αν καταργήσετε το χαρτί και αποκτήσετε πιο υγιεινές συνήθειες;

Αυγα. Αν έχετε γνωστό ή συγγενή σσε καποιο κοντινό χωριο, συμφέρει να πηγαινετε μια φορά τον μήνα με τον Κτελ (30 ευρώ περίπου πήγαινε έλα) και να πάρετε 3 20αδες αυγών για τον μήνα. Στο σουπερμάρκετ τα αυγά έχουν 4 ευρώ περίπου οι 6δα. (Τα αυγά πρέπει να ειναι πάντα βιολογικά γιατί η κότα αποβάλλει με το αυγό ό,τι της έχουν δώσει να φάει, από χρωστικές ουσίες έως βαρέα μέταλλα. Μην κάνετε οικονομίες σ αυτόν τον τομέα)

Κόψτε το κάπνισμα. Ξέρω, δεν θέλετε. Είναι απόλαυση, το μόνο που σας έμεινε, θα παχύνετε και σας χαλαρώνει. Μπούρδες.
Κάπνιζα 3 πακέτα φανατικά την ημέρα επί 20 χρόνια.
Το κάπνισμα γεμίζει το σώμα τοξίνες οι οποίες σας φέρνουν πιο πολλή κατάθλιψη. Η τσεπη σας υποφέρει, δηλητηριάζετε τα παιδιά σας (στα 3 τσιγάρα σας καπνίζουν ένα, και χωρίς να τους δοθεί επιλογή) και νομίζετε οτι είναι απολαυση όπως κάθε εξαρτημένος.
Βάλτε κατω τα λεφτά που θα κερδίσετε και πού μπορείτε να τα επενδύσετε.


Αγοράστε 3-4 σακιά ύλης και βάλτε τα στο μπαλκόνι με τον εξής τρόπο. Φυτέψτε τα βασικά.
Φασολάκια, μπάμιες, αγγούρια. Κάτι που να βγάζει πολλά φρούτα ή λαχανικά. Απλουστέψτε τον τρόπο πυ μαγειρέυετε. Μην τρωτε ενεργεια, ρεύμα και χρόνο στην κουζίνα.



















Αγοραστε αρτοπαρασκευαστή.

Σε πολύ λίγο χρόνο θα έχετε κάνει απόσβεση των χρημάτων σας, και μπορείτε να φτιάχνετε αγνό θρεπτικό ψωμι που σας χορταίνει με τα υπολλειματα της σόγιας (από το τόφου), του καρότου (από τους χυμούς) και το μισό αλεύρι.
Αν προσθέσετε και μια χουφτα σισάμι έχετε ενα πολύ θρεπτικό ψωμί γεμάτο πρωτείνες και ασβέστιο.











Καφέ. Βάλτε στην καφετιέρα του γαλλικού αρκετό καφέ για 4 ποτήρια και όταν τελειώσετε, μην το πετάξετε. (Αν εχετε φυτα ειναι καλό λίπασμα).
Βάλτε 2 κουταλιες του καφέ μόνο και ξαναγεμίστε την καφετιέρα. Ο καφές θα βγει ακριβώς το ιδιο και γευστικα καλύτερος.

Σκόνη για το πλυντήριο πιατων.
Αγοράστε τετραβορικό νάτριο (borax) από κάποιο φαρμακείο, ανακατέψτε με σόδα (σε σκόνη) και αλάτι. Ανακινήστε σε ένα μπουκάλι. Ετοιμο.


Αυτα τα ολίγα για αρχή, θα επανέρθω δριμύτερη.