Sunday, October 3, 2010

Πώς να βάλετε λεφτα στην τσέπη σας και όχι στην δική τους


Πώς θα κόψετε τα έξοδα του σουπερμάρκετ κατά το ήμισυ (και παραπάνω).

Σας αρέσει να πετάτε λεφτά;
Ούτε κι εμένα.
Θα μοιραστώ μαζί σας μυστικά και κόλπα για να μειώσετε τον προϋπολογισμό του σπιτιού κατά περίπου 100 ευρώ τον μήνα(*). Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση και λίγη αλλαγή στις συνήθειες.
( οι υπολογισμοί είναι για ζευγάρι, και στο περίπου. Για τριμελή ή 4 μελή οικογένεια, διπλασιάστε το ποσό)

Όλοι συμφωνούμε ότι τα περισσότερα έξοδα γίνονται στο σουπερμάρκετ.
Το φαγητό, τα καθαριστικά, τα είδη πρώτης ανάγκης.
Το καλό είναι ότι μπορούμε να κόψουμε κάποια περιττά έξοδα, αν μάθουμε τι είναι ακριβώς αυτά που αγοράζουμε (κυρίως συσκευασίες με εντυπωσιακά χρώματα και ονόματα)και δούμε ότι δεν τα χρειαζόμαστε.

Το πρώτο μυστικό για καλή οικονομία, είναι όποιο προϊόν αγοράσετε να έχει διπλή και τριπλή χρήση ή τριπλή διάρκεια ή και τα δύο.
Έτσι , όταν για παράδειγμα αγοράζετε ένα σαμπουάν, καταργείτε το αφρόλουτρο, τον αφρό ξυρίσματος, το σαπούνι για τα πιάτα. Περισσότερα όμως παρακάτω.

Ας πάρουμε μια ενδεικτική λίστα με καθαριστικά είδη
Τιμές (στο περίπου)
Σαμπουάν: 8 ευρώ
Κοντίσιονερ: 6 ευρώ
Αποσμητικό:4 ευρώ
Απορρυπαντικό ρούχων: 5 ευρώ τα 3 λίτρα
Μαλακτικό: 2,50 ευρώ τα 1850 ml
Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων: 65 πλύσεις 12 ευρώ
Οδοντόκρεμα: 5 ευρώ
Γαλάκτωμα: 12-15ευρώ
Αφρόλουτρο: 4 ευρώ
Λοσιόν:6 ευρώ
Ενυδατική κρέμα: 15 έως 30 ευρώ
Ζελέ μαλλιών: 3-6 ευρώ
Καθαριστικό για τα άλατα στο μπάνιο (πλακάκια και βρύσες): 3 ευρώ
Υγρό σαπούνι πιάτων: 3-4 ευρώ
Αφρός ξυρίσματος: 3.50
Καθαριστικό για το μπάνιο: 3 ευρώ
Σύνολο χονδρικά και στο περίπου 120 ευρώ.
(οι τιμές διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα, υπολογίσαμε τις μικρότερες τιμές στην λίστα και με στρογγυλοποίηση)



Η δική μου λίστα
Σόδα washing soda (αν την βρείτε): ........
Αλάτι: 2 ευρώ
Λευκό ξίδι:………5 ευρώ;
Βαζελίνη: 3-4 ευρώ
Κοκα κόλα: 1 ευρώ
Listerine: 6 με 8 ευρώ
Σαμπουάν Herbal Essences: 5 ευρώ
Μαλακτική κρέμα μαλλιών: 2 ευρώ
Bόρακας: 3-4 ευρώ
Γλυκερίνη: 2 ευρώ
Βανίλια: 2 ευρώ
Ζελατίνη: 1, 50
Οξυζενέ: 2 ευρώ
Βότκα: 5-6 ευρώ
Σύνολο περίπου 40 ευρώ.

Σημαντική διαφορά και στις τιμές αλλά και στην ποσότητα, στην διάρκεια και στην τοξικότητα.
Δείτε πώς.



Το σαμπουάν χρησιμοποιείται και ως αφρόλουτρο, αφρός ξυρίσματος (απλώστε σε υγρό πρόσωπο), σαπούνι για τα πιάτα, ακόμα και απορρυπαντικό για το πλύσιμο του αυτοκινήτου και για τους λιπαρούς λεκέδες στους γιακάδες.

Το Listerine σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποσμητικό αλλά και ως σύμμαχος κατά της ακμής.

Αντί για γαλάκτωμα και λοσιόν, καθαρίστε το πρόσωπό σας με βαζελίνη (eyeliner, mascara, rouge κλπ) και σφίξτε τους πόρους σας με καθαρή βότκα.
Αν βάλετε βαζελίνη σε υγρό πρόσωπο μπορείτε να κάνετε βαθιά ενυδάτωση όπως στα Σπα.
Επίσης, όταν βάφετε τα μαλλιά σας, λίγη βαζελίνη στο κούτελο βοηθάει το χρώμα να μην μεταφερθεί στο δέρμα σας.
Λίγη βαζελίνη στο κούτελο πριν το ντουζ αποτρέπει το σαμπουάν να μπει στα μάτια μας.

Η βότκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό των αλάτων στα χρώμια του μπάνιου, των καθαρισμό των πορσελάνων (και της τουαλέτας), τους καθρέφτες, τα χρυσαφικά.
Επίσης, αν βουτήξετε φλοίδες πορτοκαλιού και λεμονιού μέσα σε ένα μπουκαλάκι με βότκα για 2 εβδομάδες, φτιάχνετε δική σας κολόνια, κατάλληλη για τα συρτάρια με τα εσώρουχα, το μπάνιο και λοιπά.

Καταργήστε το κρεμοσάπουνο και επιστρέψτε στο σαπούνι. Κρατάει περισσότερο.

Η Cola καθαρίζει την λεκάνη της τουαλέτας, δίνει τροφή στα φυτά σας και βοηθάει στην ναυτία.


Λίγες συνταγές

Με αλάτι, καθαριστική σόδα, λευκό ξύδι και βόρακα μπορείτε να καθαρίσετε σχεδόν τα πάντα. Από λιπαρούς λεκέδες στον τοίχο, μούχλα, λεκέδες στα τζάμια και στα πλακάκια, ρούχα, χαλιά. Κλπ
Τα υλικά αυτά δεν κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ και δεν θα ξανα αγοράσετε καθαριστικά για ένα χρόνο.



Σκόνη για το πλυντήριο πιάτων.
Ανακατέψτε τετραβορικό νάτριο (βόρακας) ανακατέψτε με σόδα (σε σκόνη) και αλάτι. Ανακινήστε σε ένα μπουκάλι. Έτοιμο.
Με αναλογία 1 κούπα προς μία προς μία μπορείτε να φτιάξετε σκόνη για πάνω από 70 πλύσεις. Στο σουπερ μάρκετ, οι 65 πλύσεις κοστίζουν περίπου 12-13 ευρώ.
Το παρών δεν αντικαθιστά την χρήση του γυαλιστικού.

Οδοντόπαστα
Το βασικό συστατικό είναι η σόδα. Από ‘κεί και έπειτα προσθέτετε αλάτι, η/και γλυκερίνη (από το φαρμακείο), ή/και κάποιο αιθέριο έλαιο για γεύση ή βανίλια.
Ανακατεύετε την σόδα, το αλάτι και την γλυκερίνη (η ζελατίνη) σε ποσοστό 3 προς ένα προς ένα. Όμως ο καθένας φτιάχνει τις δικές του δοσολογίες ανάλογα με το πού θα φυλάξει την οδοντόπαστα. Αν διαλέξετε κάποιο μπουκαλάκι με στόμιο όπως αυτά που έχουν οι βαφές, ίσως να θέλετε το μίγμα πιο αραιό, προσθέστε λίγο νερό. Αν θέλετε, μην βάλετε γλυκερίνη και κρατάτε το μίγμα ως σκόνη. (Βουτάτε μέσα την βρεγμένη οδοντόβουρτσα).
Αν αναλογιστείτε κάθε πότε αγοράζετε οδοντόκρεμα και το τι δηλητήρια έχει μέσα, θα ξεπεράσετε γρήγορα την διαφορετικότητα της υφής και γεύσης. Η οδοντόπαστα αυτή λευκαίνει τα δόντια με φυσικό τρόπο και δεν τρυπά την τσέπη σας.


Απορρυπαντικό (20 λίτρα)
Βρείτε έναν μεγάλο κουβά ή δοχείο.
Τρίψτε ένα απλό σαπούνι στον τρίφτη (ή στο μίξερ), ενώ ζεσταίνετε 4 κούπες νερό σε κατσαρόλα.
(ή ζεστάνετε κομμάτια σαπούνι γλυκερίνης στο φούρνο μικροκυμάτων, αν έχετε)
Όταν το νερό ζεσταθεί, ρίξτε σιγά σιγά την σκόνη του σαπουνιού έτσι ώστε να μην κολλήσει σε «κομμάτια». Την πρώτη φορά που θα ρίξετε το σαπούνι, αυτό θα αφρίσει, είναι φυσιολογικό.
Γεμίστε τον κουβά με νερό. Ρίξτε το σαπουνοειδές μίγμα μέσα, προσθέστε μια κούπα καθαριστική σόδα και μισή (ή και μία) κούπα βόρακα. Αν θέλετε προσθέστε λίγο από κάποιο υγρό σαπούνι για άρωμα. Αφήστε το μια μέρα να ξεκουραστεί, την άλλη μέρα θα έχετε ένα ζελοειδές μίγμα, έτοιμο να καθαρίσει και την πιο δύσκολη μπουγάδα , καλύτερα και από τα απορρυπαντικά του εμπορίου.
Tip: Για δύσκολους λεκέδες ψεκάστε πρώτα λίγο οξυζενέ πάνω στο ρούχο.

Μαλακτικό
Αν κάποια στιγμή σας τελειώσει το κοντίσιονερ χρησιμοποιήστε μαλακτικό ρούχων. Όταν όμως σας τελειώσει το μαλακτικό ρούχων, μην αγοράσετε άλλο. Ανακατέψτε λευκό ξίδι (δεν μυρίζει), και το πιο φτηνό κοντίσιονερ που μπορείτε να βρείτε στο σουπερμάρκετ στο παλιο μπουκάλι του μαλακτικού. Το λευκό ξίδι διαλύει τα υπολείμματα του σαπουνιού και το κοντίσιονερ του δίνει ωραία μυρωδιά.
Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας , δίνει απαράμιλλη λάμψη και απομακρύνει τις ψείρες.


2)Οικονομία στο φαγητό.




Το φαγητό
Πρώτα απ’όλα. Ξεκινήστε να φτιάξετε μια λίστα με το τι χρειάζεστε. Όχι το τι νομίζετε ότι χρειάζεστε, αλλά πραγματικά το τι σας λείπει.
Για να γίνει αυτό σωστά, κάντε μια ακριβή καταμέτρηση του τι υπάρχει στα ντουλάπια σας. Λίγο χρονοβόρο αλλά θα κερδίσετε πολλά χρήματα, εγγυημένα. Και θα βάλετε και τάξη.
Μετά συνεχίστε με το τι υπάρχει στο ψυγείο σας.


Το δεύτερο βήμα είναι απλό.
Βάσει των ήδη υπαρχόντων τροφίμων, φτιάξτε ένα μενού εβδομάδας.

Αν παραδείγματος χάρη έχετε μισή πιπεριά στο ψυγείο, σκεφτείτε ένα φαγητό που θα την χρησιμοποιήσετε. Φτιάξτε ένα μενού βάσει το τι έχετε (και με συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε πάνω από μια μέρα).
Παραδείγματος χάρη τα ρεβίθια που έμειναν ,γίνονται την επομένη χούμους.(ρεβίθια, σησάμι και λεμόνι στο μπλέντερ για ντιπ με ψωμί ή αραβική πίττα. Ένα θρεπτικό γεμάτο βιταμίνες σνακ που χορταίνει.)
Οι χτεσινές πατάτες φούρνου με λίγο μπρόκολο στον ατμό γίνονται ένα χορταστικό πιάτο
όπως και τα μακαρόνια που περίσσεψαν με λίγο τυρί στο φούρνο παίρνουν παράταση μιας ακόμη μέρας.

Μια καλή λύση είναι πάντα η αγορά μισού κοτόπουλου ( έτοιμο, ελευθέρας βοσκής κοστίζει περίπου 4 ευρώ)
Το πλεονέκτημά του είναι ότι μικρή ποσότητα φτάνει και μπορεί να μπει σε σαλάτα, δίνοντάς της χορταστική αξία, αλλά και σε μια αυτοσχέδια πίτσα με διάφορα λαχανικά όπως μισή πιπεριά που είχε ξεμείνει στο ψυγείο, φασολάκια κλπ

Όταν κόβετε τομάτες μαζέψτε το «καπελάκι» που όλοι κόβουμε στην κορυφή και με προσοχή κόψτε ό,τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι να μείνει μόνο το κοτσάνι. Μαζέψτε αυτά τα κομματάκια σε ένα βαζάκι με λάδι και βάλτε τα στο ψυγείο. Σύντομα θα έχουν μαζευτεί αρκετά είτε για σαλάτα, είτε για σάλτσα ντομάτας (για την πίτσα σας ας πούμε)


Μια έξυπνη κίνηση είναι να ρωτήσετε στο σουπερμάρκετ κάθε πότε έχουν προσφορά στο κρέας και φροντίστε να πάτε και να αγοράσετε μια σεβαστή ποσότητα που θα βάλετε στον καταψύκτη (αφού την χωρίσετε σε μερίδες για να μην το ξεπαγώσετε όλο όταν έρθει η ώρα.)

Μην αγοράζετε μάρκες , αλλά προϊόντα με την μάρκα του σουπερμάρκετ.
Είναι σαφέστατα πιο φτηνά και ίδιας ποιότητας. Απλώς δεν πληρώνετε την διαφήμιση.

Γιατί να αγοράζετε γάλα με χαμηλά λιπαρά; Αγοράστε ένα πλήρες και προσθέστε νερό.
Θα σας κρατήσει διπλάσιο χρόνο. (Τι νομίζετε ότι είναι το «ελαφρύ»;)

Όταν φτιάχνετε καφέ φίλτρου, μην πετάτε τον παλιό που φτιάξατε μέσα στην ημέρα.
Προσθέστε καφέ, θα έχει την ίδια γεύση και καλύτερη και θα χρησιμοποιήσετε την μισή ποσότητα.
Αν πίνετε τσάι, μη πετάτε το σακκουλάκι, χρησιμοποιήστε τα άλλη μια φορά και μαζί, αφήστε απλώς λίγο παραπάνω στο νερό, ή βράστε το.

Καλό είναι να μην πηγαίνετε πεινασμένοι στο σουπερ μάρκετ, το μυαλό σας θα σας παίξει παιχνίδια, ότι χρειάζεστε αυτό και εκείνο και τελικά θα ξεφύγετε από την λίστα σας.

Έξυπνες επενδύσεις
Μια πολύ καλή επένδυση είναι να αγοράσετε έναν αρτοπαρασκευαστή. Σε πολύ λίγο χρόνο θα έχετε κάνει απόσβεση τα 70 ευρώ που στοιχίζει, το σπίτι σας θα ευωδιάζει ψωμί το πρωί και θα μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ζύμες για πίτσα και κέικ.
Αν προσέχετε και την γραμμή σας, πάρτε και ένα ατομικό αποχυμωτή. Οι χυμοί λαχανικών μας γεμίζουν βιταμίνες, κόβουν την όρεξη, και ό,τι απομείνει στην μηχανή είναι τέλειο για πίτες και ψωμάκια ( καρότο, μήλο, κλπ)
Επίσης με τον αποχυμωτή, σταφύλι, λίγη ζάχαρη και μαγιά μπορείτε να φτιάξετε σε 15 λεπτά ένα φτηνό αλλά δυνατό κρασί για τα βράδια με παρέα ( ή χωρίς).

Τα αυγά
Κάντε μια επίσκεψη προς Μαρκόπουλο ή Παιανία κάθε μήνα και αγοράστε 20δες τα αυγά από τους «ντόπιους» που έχουν κότες ελεύθερες να περιφέρονται.
Στο σουπερμάρκετ τα αυγά έχουν 4 ευρώ περίπου οι 6δα. (Τα αυγά πρέπει να είναι πάντα βιολογικά γιατί η κότα αποβάλλει με το αυγό ό,τι της έχουν δώσει να φάει, από χρωστικές ουσίες έως βαρέα μέταλλα. Μην κάνετε οικονομίες σ αυτόν τον τομέα).
Τα αβγά μπορούν να σας χορτάσουν εύκολα, χρησιμοποιούνται σε γλυκά, σε σούπες, σε ομελέτες, κλπ

Κόψτε το κάπνισμα.
Ξέρω, «είναι απόλαυση, το μόνο που σας έμεινε, θα παχύνετε και σας χαλαρώνει».
Σκεφτείτε μόνο τι θα μπορούσατε να κάνετε με τα λεφτά που τώρα ξοδεύετε για να ζημιώσετε την υγεία σας. Ταξίδια, διακοπές, εκείνες οι μπότες που θα σας πήγαιναν τόσο πολύ, διασκέδαση. Σταματήστε να σκάβετε τον τάφο με το στόμα σας και επωφεληθείτε από τα νέα μέτρα για να κερδίσετε ένα σεβαστό ποσό.Και τον αυτοσεβασμό σας (νικήσατε την συνήθεια και όχι αυτή εσάς)


Tips ειδικά για φοιτητές
Αν πάτε να ψωνίσετε κάποια έπιπλα, μην αγοράσετε καναπέ. Αντ’αυτού, αγοράστε ένα μονό, γΓερό κρεβάτι, χαμηλό, χωρίς προσκεφάλια, σαν ντιβάνι. Κολλήστε το σε έναν τοίχο, πετάξτε μεγάλες μαξιλάρες πάνω του και ένα ριχτάρι και voila. Καναπές για τους φίλους και κρεβάτι για όποιον ξεμείνει (ή τον εαυτό σας).
Μην αγοράσετε βιβλιοθήκη. Πάρτε λίγες σανίδες από ξυλουργό και τοποθετήστε τες πάνω σε δύο στοίβες βιβλία. Βάλτε κι άλλα βιβλία, άλλη σανίδα, κλπ

(συνεχίζεται)